БНТ предава пряко два мача на мъжете

Home / Новини / БНТ предава пряко два мача на мъжете
БНТ предава пряко два мача на мъжете

БНТ предава пряко два мача на мъжете

Българската национална телевизия ще излъчи пряко два мача по водна топка за мъже от държавния спортен календар на БФВТ за 2019 г.
Управителният съвет на БНТ вече взе решение за транслацията, която ще върви по канала БНТ 3.
В националния ефир ще бъде показан финалът за Купата на България на 17 март 2019 г. от 17:00 ч. на басейн „Парк „Арена ОЗК“.
Вторият мач, който ще бъде излъчен директно, е финалът на държавното първенство за мъже, който по програма ще се играе на 21 април отново в Бургас.

На 20-21 април са двубоите във финалната четворка на мъжкия шампионат.

„След тримесечни усилия стигнахме до положително решение за БФВТ на въпроса с прякото предаване на мачовете – каза Николай Кръстев, главен редактор на списание „Спринт”, който отговаря за медийните дейности на БФВТ. – В БНТ подходиха максимално професионално към желанието на родната федерация водната топка с участие на български играчи и отбори да се завърне в национален ефир след 32-годишно прекъсване. Вече има положително становище и решение на УС на БНТ за преките предавания, остава да се подпише договор, чийто параметри вече са ясни. БФВТ се задължава да плати сериозна сума на БНТ, която представлява част от разходите по излъчването на мачовете. Нагласата у ръководството на федерацията е от реклами разходите да бъдат компенсирани.”

„Разчитаме много преките предавания по националната телевизия да подпомогнат за възраждане на по-голям интерес към водната топка у нас – каза Петър Петров, председател на федерацията. – Не че сега има малко трениращи в 22-ата клуба, но е добре колкото се може повече хора да научат, че у нас водната топка се развива, засега в шест града – София, Варна, Бургас, Русе, Враца и Кърджали.“
Българската водна топка има славна история, две участия на летни олимпийски игри и в момента има доста предпоставки спортът ни като цяло отново да тръгне нагоре. Към това са насочени и усилията на федерацията, като преките предавания на мачове в национален ефир са сред най-сериозните ни приоритети.

„Другият приоритет е въвеждане на обща методика за работата с подрастващите играчи във всички отбори. Това лято сме домакини на първото европейско първенство в историята за 15-годишни ватерполисти. Бургас приема 16-те най-силни отбора на континента от 21 до 28 юли и добрата организация на този шампионат също е от стратегическа важност за нас“, допълни Петров.

За последно мач с участие на български ватерполисти бе предаван пряко в национален ефир през 1987 г.
Тогава БНТ излъчи реванша от допълнителната европейска квалификация България – Холандия (11:7), след който отборът ни се класира в първата осмица за следващия континентален шампионат.
Мачът се игра на открития басейн „Диана” в София през 3000 зрители.