Ватерполистът Дечо Павлов получи награда от Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Ватерполистът Дечо Павлов получи награда от Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Президентът Петър Стоянов 1997-2002 награди част от призьорите в 11-ото издание на Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“. Награди връчи и Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“, дългогодишен партньор на фондацията.

Трета награда в конкурса получи ватерполистът на Левски Дечо Павлов. Ученикът на 91-а Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София бе отличен за труда си „ПАС!“ с научен ръководител Николай Кръстев, главен редактор на сп. „СПРИНТ“.

Темата на 11-ото издание на Националния исторически конкурс 2018/2019 бе „Децата в историята“, а право на участие имаха всички ученици от 8 до 12 клас от страната. За първи път конкурсът се провежда през 1998 г. и досега в него са се включили над 1600 деца и младежи. Фондация „Ценности“ провежда конкурса съвместно с Национален дарителски фонд „13 века България“. Тази година се включиха 58 ученици с 34 труда. Фондация „Ценности“ е учредена през 1998 г. от г-жа Антонина Стоянова.

„Основното в разработката на Дечо е поглед към емоцията и ползата от заниманията с водна топка, за които и преди много години и сега, най-важното е, че създават полезни навици и формират приятелства за цял живот – сподели Николай Кръстев. – Страхотно е, че журито е оценило труда на Дечо, който е ползвал много източници и в хода на работата си е интервюирал треньори по водна топка от различни поколения като Георги Гаджев, Орлин Тодоров и Ангел Бенински.“

В края на церемонията по награждаването Дечо Павлов разказа за участието си в годишната среща в Берлин на призьорите от историческите конкурси ЕUSTORY и за опита, който младите хора получават от подобни семинари. На церемонията Дечо раздаде малка книжка, в която е публикувана разработката му „ПАС!“, издадена по инициатива на семейството.

Награждаването на отличените в конкурса се проведе в зала „Тържествена“ на Централния Военен клуб в София.

Снимки: Фондация „Ценности“

 

Информация за конкурса

Повече информация за церемонията

Наградената разработка на Дечо Павлов – ПАС!

Всички наградени в НИК 2018/2019