Вирусът отложи Суперфинала при мъжете, завърши женското първенство

Вирусът отложи Суперфинала при мъжете, завърши женското първенство

Случай на Соvid-19 отложи мачовете от Суперфинала от държавното първенство по водна топка за мъже. Полуфиналите Черноморец – Аква Спорт и КПС Варна – Локомоив НН трябваше да се играят на 26 юни 2020 (събота) в Бургас, а финалът за титлата на следващия ден отново на басейн „Флора” в Морската градина.

Положителен резултат от PSR тест за коронавирус на играч от „Аква Спорт”, станал известен на ръководството на БФВТ в петък по обяд, обаче усложни обстановката около Суперфинала. И в крайна сметка пренасрочи неговото провеждане.

Въпросният състезател не е пътувал с отбора, но е тренирал със съотборниците си в началото на миналата седмица. Тогава по думите на треньора Стефан Георгиев се почуствал зле и бил освободен от по-нататъшни занимания. Извънредната ситуация завари ръководството на БФВТ и представителите на клубовете час преди началото на редовното отчетно събрание на централата, също в Бургас.

Спешно проведени разговори на председателя на федерацията Петър Петров с кмета Димитър Николов и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, очертаха първото задължително и категорично разпореждане на здравните власти – след положителния тест отборът на „Аква Спорт” няма как да се включи в турнира, който трябваше да започне след 24 часа. А всички отбори-участници по това време вече бяха в Бургас.

По-нататък със случая ще се занимава РЗИ-Варна. А част от дневния ред на общото събрание спешно стана и темата за начина и провеждане на Суперфинала за мъже. Още тогава бе ясно, че вторият финален турнир за жени, насрочен за същите дати и на същия басейн в Бургас, не е под въпрос и срещите от него ще се изиграят без проблем. След събранието имаше разширено заседание на Треньорския съвет на БФВТ. А след първия мач на жените – и вечерно заседание на УС на БФВТ. Междувременно отборът на шампиона Локомотив Никола Нанов отказа да участва в Суперфинала.

В крайна сметка надделя становището, че мъжкият турнир трябва да бъде пренасрочен. Предстои до края на работния ден в понеделник (29 юли 2020 г) УС на БФВТ да излезе със становище как ще се процедира при евентуални нови случаи с К-19 във водната топка, както и да обяви новите дати на Суперфинала на мъжкото първенство. Според новата и вече актуална програма държавните първенства във всички възрасти в двата пола трябва да приключат до края на месец юли 2020 г.

А с двубоите от втория финален турнир за жени, който излъчи медалистите: 1. Локомотив НН, 2. Ботев 2000 (Враца), 3. Черноморец (Бургас), водната топка стана вторият колективен спорт след футбола, който поднови състезателния си календар в България след паузата от 3 месеца и половина заради епидемията. Трите отбора бяха наградени от шефа на федерацията Петър Петров. Последните мачове преди принудителното прекъсване бяха в София на басейн „Диана” от втората квалификация в първенството за мъже U19, играни от 6 до 8 март 2020 г.

Снимка Евгени Цеков