Два национални отбора на лагер в Бургас

Два национални отбора на лагер в Бургас

Два национални отбора по водна топка при подрастващите са на подготвителен лагер в Бургас. Над 40 млади български ватерполисти, членове на разширените състави на представителните селекции на страната във възрастите U15 и U17, тренират двуразово в басейн „Парк Арена Бургас“. По логистиката на лагера и най-вече с осигуряването на добри часове за подготовка на басейна сериозна помощ оказа кметът Димитър Николов – голям приятел на водната топка и плуването и до преди година член на Управителния съвет на БФВТ.

Двата отбора са водени съответно от старши треньорите Найден Найденов и Петър Йонов. На лагера като консултант е Митко Начев. Също като консултант в Бургас вече е и Александър Пачалиев. Голяма фигура в близкото минало, Пачалиев в момента е треньор в италианския „Савона“ и обмисля предложението на БФВТ да се нагърби с важна роля в българската водна топка за дълъг период от време.

УС на БФВТ вече декларира, че голямата цел пред българската водна топка е през 2032 г. мъжкият ни национален отбор да влезе в Топ 8 на Европа и по този начин да придобие право да играе на олимпийските квалификации за игрите след 10 години.

БФВТ вече работи активно по селекцията и подготовката на цели 4 национални отбора, които да играят в европейските квалификации догодина – става дума за мъже U15, мъже U17, девойки U15 и мъжки представителен отбор, който ще бъде сформиран за първи път след 2017 г.

На лагера в Бургас освен разнообразни тренировки се предвиждат контролни мачове, тестове и антропометрични измервания на състезателите.