Димитър Николов: България се завръща на европейската карта на водната топка

Димитър Николов: България се завръща на европейската карта на водната топка

“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас. Вече имаме изградена нужната инфраструктура. С построения басейн „Парк Арена ОЗК“ вече разполагаме с прекрасна база за организиране на състезания от най-висок ранг. Повод за гордост е, че Бургас е оценен и на града бе гласувано доверие за домакинство на Европейското първенство.“

Това заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов на официалната пресконференция преди откриването на  историческото първо Европейско първенство по водна топка за юноши U15, което ще се проведе в Бургас.

„От 21 до 28 юли 16 отбора ще се състезават за европейската титла. 300 състезатели, а заедно с треньори, роднини и близки – над 800 души са между 12 и 15 дни в Бургас, което е и възможност да презентираме града си пред цяла Европа. Всяка среща ще бъде излъчвана онлайн. Ще ни наблюдава огромна аудитория по целия свят – и в Азия, и в Южна Америка, където искат да следят развитието на водната топка в Европа, където този спорт е много силен. Подсигурили сме всички технологични изисквания за снимане над вода и под вода, за щастие нашият басейн го позволява. Вярвам, че ще популяризираме и България и нашия прекрасен град с възможностите за организиране на спорт на най-високо ниво. И в момента олимпийските отбори на четири големи държави са в Бургас и водят подготовка тук заради изградената инфраструктура. И се надяваме, че след това европейско първенство интересът ще се увеличи значително. Бизнес страната на този форум също е важна, защото това са приходи за нашия град“, заяви Димитър Николов.

„Водната топка е много красив спорт. Може би е спортът с най-много правила – повече от 250, които непрекъснато се подобряват. Спорт, в който България е имала много добри постижения в миналото, но последните години, за съжаление, не сме на мястото, на което заслужаваме да бъдем. Щастлив съм, че с изграждането на база от най-висок стандарт в Бургас, можем да помогнем България отново да бъде сред факторите в този прекрасен спорт. Поздравявам новото ръководство на Българската федерация по водна топка в лицето на г-н Петър Петров, че успя да възстанови авторитета и на федерацията, и на българската водна топка“, каза още Димитър Николов.

„Благодаря на ръководството на  Европейската лига по плувни спортове, че гласува доверие на Българската федерация по водна топка да организира първото Европейско първенство за юноши до 15 г. Всяко първо нещо остава в историята. Чрез това първо първенство България със сигурност ще остане в историята на водната топка. Благодаря на кмета и Община Бургас, тъй като получихме пълна подкрепа и от господин Димитър Николов, и от служителите на Общината за изпълняването на всички изисквания за шампионат от такъв ранг. От една страна е инфраструктурата, но са важни и ангажираността и отдадеността. Изключително важно е, че България вече има басейн на световно равнище, който ни позволява да правим състезания от най-висок клас. Вече у нас могат да се правят и световни първенства в басейна в Бургас. Първенството е много важно и за града, тъй като първенството ще привлече интерес и към Бургас и възможностите, които предоставя за развитие на спорт. С приемането на предизвикателството веднъж искаме да покажем, че България може да организира първенства от най-високо ниво, но и да опитаме максимално да популяризираме водната топка у нас и да върнем имиджа на този изключително атрактивен спорт“, заяви президентът на Българската федерация по водна топка Петър Петров.

„Това е първият европейски шампионат в тази възраст, но първенството в България е наистина огромна стъпка за бъдещето, защото в следващите 8 дни ние ще имаме възможност да видим в Бургас бъдещето на световната водна топка. 85% от световните сили във водната топка са в Европа и затова ние ще имаме привилегията да видим бъдещето на нашия спорт“, каза  членът на Бюрото на Европейската лига по плувни спортове (LEN)  Александър Шостар.

„Благодаря на Българската федерация по водна топка и град Бургас и съм сигурен, че организационно всичко ще премине на най-високото възможно ниво. Това е първият сериозен турнир, който България организира от 15 години. За мен е много важно, че България се завръща в семейството на LEN. Когато бях млад и играех за Югославия, всяка година имахме мачове между Югославия и България. Смятам, че това европейско първенство е голяма възможност да се направи първата стъпка българската водна топка да бъде възродена. Защото България има традиции и го заслужава“, каза още Александър Шостар.

“България има много големи традиции във водната топка, но отсъстваше от сцената в последните години. Искам да ви разкажа любопитна история. Андрей Константинов, който сега е сред нас и е член на Комисията по водна топка на  LEN, е ватерполистът, отбелязал първия гол в историята на Шампионската лига по водна топка на  LEN. Това също е голяма отговорност, защото ние наистина очакваме възраждането на водната топка тук, в България. Приемаме Европейското първенство за юноши до 15 г. за възможност за старт на това възраждане. Какво по-хубаво от възможността да отбележим този исторически момент в България, в Бургас? Да се опитаме да стимулираме и амбициозното ново ръководство на Българската федерация по волейбол да върне българската водна топка на мястото, на което е била, да се опитаме да запалим и много български деца по водната топка. И аз вярвам, че това ще стане. Мога да потвърдя, че басейнът в Бургас е наистина великолепен, един от най-хубавите в Европа. И вярвам, че младите спортисти, които ще се състезават тук, наистина ще се наслаждават на условията, които ще им дадат възможност да покажат своите големи заложби за бъдещето“, заяви Марко Бири, оперативен мениджър на LEN.

Членът на Бюрото на LEN Александър Шостар връчи специален плакет на Димитър Николов за вложените средства и усилия за организирането на историческото първенство и възраждането на българската водна топка. А градоначалникът обяви, че ще го постави в музея на „Парк Арена ОЗК“ като символ на началото от редица големи събития. Бе показана и уникална пощенска марка от Европейското първенство по водна топка за мъже в София през 1985 г. с пожелание в близко бъдеще да има и такава за форум от най-висок ранг и в Бургас.

16-те отбора, стигнали до финалите на Европейското първенство до 15 г., са: Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България.

Първенството започва на 21 юли (неделя) сутринта. Официалното откриване ще е от 18,30 часа. България играе мачовете си от груповата фаза на 21, 22 и 23 юли от 19 часа съответно срещу Гърция, Турция и Испания.

Входът в „Парк Арена ОЗК“ е свободен.

Снимки: Николай Кръстев