Испания детронира Сърбия

Испания детронира Сърбия

Отборът на Испания детронира Сърбия от европейския връх във водната топка. Иберийците, водени от Давид Мартин и Свилен Пиралков, изхвърлиха актуалните континентални шампиони в здрава битка на четвъртфинала от шампионата в Будапеща.

Преди година и половина в Барселона двата отбора играха финал на европейското първенство. Редовното време завърши 10-10, а сърбите триумфираха след изпълнение на дузпи. Сега историята се повтори, но с обратен знак. Мачът завърши 6-6, но при ударите от петте метра испанците се оказаха по-точни и спечелиха с общ резултат 10-9.

Сърбите трябва да са по-доволни от факта, че редовното време завърши при равен резултат, защото изоставаха с 4-6, а в последната минута испанците пропуснаха да реализират при числено превъзходство.

Така съседите ни не успяха да спечелят пета поредна титла след триумфите в Айндховен 2012, Будапеща 2014, Белград 2016 и Барселона 2018. Унгарците имат рекордните пет поредни златни медала от шампионати на Стария континент в периода 1928-1936 г.

Преди това в първия четвъртфинал в „Дуна Арена“ отборът на Черна гора, който е екипиран изцяло от българската компания „Делфина“, изхвърли зад борда актуалния световен шампион Италия след победа с 10-8.

Унгарците стигнаха до очакван успех с 14-10 срещу един от най-големите си съперници в исторически план Русия, за чийто отбор стигането до четвъртфинал на това европейско е завръщане в голямата игра при мъжете. В последния сблъсък на тази фаза от борбата Хърватия се наложи над Гърция с 14-11.

Така полуфиналите се оформиха по следния начин: Унгария – Черна гора и Хърватия – Испания.

Други резултати при мъжете: 9-12 място: Турция – Грузия 6-12, Германия – Румъния 15-10; 13-16 място – Словакия – Франция 6-9, Малта – Нидерландия 9-19.

На 23 януари, четвъртък, са полуфиналите от европейското първенство за жени: Русия – Нидерландия (16,30 ч) и Унгария – Испания (18 ч). Началните часове са в българско време.

Снимка DEEPBLUEMEDIA