На 04/03/2019 година е поставено началото на Клуб по Водна Топка /КВТ/ „Арена Бургас“. Клубът е наследник на добрите ватерполни практики на Клуб по Водни Спортове /КВС/ „Бургас“, който обединяваше в себе си тренировъчни дейности по плуване, водна топка, дайвинг. Според новия закон за спорта и с решение на Управителният съвет от 04/03/2019г., ватерполната активност се отделя в новия клуб. Така е поставено началото на най-младия, най-перспективен и най-масов клуб по водна топка в България в момента. Състезателите са над 70 деца на възраст от 7 до 17 години – момичета и момчета.

За своята кратка история, КВТ Арена Бургас вече може да се похвали с две купи и повече от достойни класирания – сребърни медали при девойки 15 години, бронзови медали при 12-годишни, сериозна заявка при 13-годишните. За периода, в който тренират заедно, израстването на всички състезатели на КВТ „Арена Бургас“ – момичета и момчета, е повече от забележително. Упоритата работа на треньори и състезатели, съчетани с водещите принципи в клуба – екипност и спортсменство, са перфектна основа за постигането на още по-големи отличия.

Треньорският състав е от утвърдени през годините треньори по плуване и водна топка, както следва:

  • СВЕТОЗАР ВЛАДКОВ – възпитаник на НСА специалност Водна топка и педагогика, дългогодишен състезател на „Арда“ Кърджали, ‘‘Нептун‘‘ Бургас. Треньор по водна топка с над 15 г. опит в „Нептун „Бургас, “Черноморец“ Бургас, „Арена“ Бургас. Oбучил и подготвил от детско – юношеска възраст надеждите на ватерполния спорт на Бургас – младежи и девойки. От 2005 г. досега, възпитаниците му са класирвали клубът си винаги в топ 3 на Държавното първенство, заемани са престижни места и на международни  турнири за деца и юноши. Избран е единодушно за председател на Управителния съвет на КВТ „Арена Бургас“.
  • СЕРГЕЙ КАРАДЖОВ – помощник треньор по водна топка. „Железният“ защитник на отбора по водна топка в момента тренира младите ватерполисти на клуба и женският отбор. Многократен републикански шампион по бътерфлай за деца и юноши.
  • ДИМИТЪР ДРАГАНОВ – инструктор – начална подготовка, вратари.

Ръководството на клуба има поставени амбициозни цели и задачи, които предвид стремежа и желанието на състезателите, са постижими и успешно реализуеми. В средносрочен и дългосрочен план клубът цели:

–    да участва във всички възрасти от републиканския календар по водна топка.

–    да изгради представителен мъжки и женски отбор, които да се борят за медали.

–    при детските отбори – формирането на качествени колективи,

–    при юношеските отбори – минимум влизане в четворката.

Предвид потенциалът на спорта водна топка – да развива и укрепва здравето, духа и работата в екип, ръководството и треньорският щаб имат за цел:

  • увеличаване на броя трениращи деца чрез рекламни кампании по училищата;
  • организиране на училищни първенства с участието на всички клубове по водна топка в град Бургас;
  • въвеждане на стипендии за перспективни юноши и девойки и освобождаване от членски внос на перспективни състезатели и състезатели в неравностойно финансово положение;
  • привличане на средства за провеждане на летни спортни лагери;
  • повишаване квалификацията на треньорите чрез провеждането на курсове,семинари;
  • срещи с изявени български и чуждестранни ватерполисти;
  • организиране и участие на спортни фестивали и международни турнири.

Отборът тренира на най-модерният и най-нов басейн в Бургас, въведен в експлоатация през месец май 2018 г.– “Парк Арена ОЗК, построен по всички съвременни изисквания на модерните плувни спортове. Басейнът е домакин на големи републикански и международни състезания по водна топка и плуване.

Електронна поща:

kvtarenaburgas@gmail.com

Телефон за връзка:  0898575978

Leave a Reply