Националният отбор U15 замина за Тбилиси

Националният отбор U15 замина за Тбилиси

Националният отбор по водна топка за юноши U15 замина за Грузия с полет през Атина. Държавният тим, воден от Ангел Бенински и Найден Найденов, ще остане в Тбилиси 10 дни. През това време младите ни ватерполисти, които се готвят за европейското в Бургас (21-28 юли), ще играят в международен турнир, ще имат кратък съвместен тренировъчен лагер с отбора на домакините и ще участват в мачовете от квалификационна група D за шампионата в черноморския град.

Европейското в Бургас е историческо, защото е първо за 15-годишни ватерполисти. Заради това ЛЕН реши в квалификациите да играе и отборът на домакина (в случая – България), който със сигурност ще участва и на самия шампионат. Мотивът на Европейската лига по плувни спортове е, че отборите за U15 на съответните национални федерации са създадени сравнително скоро и се нуждаят от колкото се може повече мачове преди първенството.

Група D, двубоите от която са в Тбилиси, включва съставите на Сърбия, България, Грузия, Словакия, Литва и Азербайджан. България и първите три отбора в крайното класиране ще играят в Бургас, като е без значение на кое място в шестицата ще се класира нашият отбор.

Съставите на останалите групи: А – Франция (домакин), Хърватия, Испания, Холандия, Беларус; В – Словения (домакин), Италия, Гърция, Румъния, Украйна, Малта и С – Черна гора (домакин), Унгария, Русия, Турция и Молдова. За европейското ще се класират първите четири отбора от всяка от тези три групи.

Българският отбор от 15 ватерполисти бе селекциониран след лагер във Варна на разширен състав от 25 играчи. Тогава в подготовката край морето се включиха и Тома Томов, главният треньор на БФ Водна топка, както и специално пристигналият от Барселона Ивайло Пачалиев, консултант на отбора.

Ден преди заминаването националният отбор тренира на столичния басейн „Диана“, след като бе настанен в хотел „Диана 3“. Ватерполистите и треньорите получиха разяснение по новите правила във водната топка  от Андрей Константинов, най-дългогодишният член на Техническия комитет по водна топка към ЛЕН. Промените влизат в сила за първи път на тези европейски квалификации и, разбира се, ще важат и на шампионата в Бургас.

Състав: вратари – Георги Велков, Александър Раднев, полеви играчи – Искрен Николов, Христиан Гочев, Окан Рамадан, Данаил Данов, Ивайло Салпаров, Филип Стоянов, Явор Янакиев, Янис Христов, Георги Митев, Румен Георгиев, Максим Бахчеванов, Никола Стоянов и Ивайло Йорданов. Треньори: Ангел Бенински и Найден Найденов. С отбора пътува и Тома Томов.

Програма на българския отбор в Тбилиси:

  • 22-24 март 2019 г., международен турнир (Грузия, Турция, Украйна и България)
  • 25-27 март 2019 г., съвместен лагер с отбора на Грузия
  • 28-31 март 2019 г., европейска квалификация група D (Сърбия, България, Словакия, Грузия, Литва и Азербайджан).

Националният отбор е екипиран изцяло от българската фирма „Делфина” – основен спонсор на БФ Водна топка. Компанията е в Топ 3 на света по производство и пласмент на екипировка и спортни артикули за водна топка.

Част от подготовката на националния отбор ще бъде финансирана от „Играй с Развитие“. Предстои фондацията да подпише договор за дарение с БФ Водна топка.

Снимки: Тони Тончев