Пет победи в петте контроли за националите U17 в Истанбул

Пет победи в петте контроли за националите U17 в Истанбул

Пет победи в петте си контроли в Истанбул постигна националният отбор за мъже U17. Мачовете са част от подготовката на състава, воден от Петър Йонов за европейските квалификации през март догодина. Все още не е теглен жребият за състава на групите.

Тренировъчните двубои бяха юношеския отбор на ЕНКА – шампион на Турция при юношите (4 мача) и срещу Аладор (1 мач). Срещите се играха от петък до неделя.

Резултати:

България U17 – ЕНКА 15-8

България U17 – ЕНКА 10-9

България U17 – Адалар 15-7

България U17 – ЕНКА 14-7

България U17 – ЕНКА 9-7

Българската група в Истанбул се водеше от председателя на федерацията Дарий Дановски. Освен него и играчите и старши треньора Петър Йонов пътува и международният съдия Огнян Герасимов. Това дава начало на практиката занапред винаги с български национални отбори в чужбина да пътува и съдия.

Мачовете в истанбул бяха предшествани от лагер в Бургас. През декември отново в Бургас същият отбор за мъже U17 също ще има лагер, вероятно съвместен с румънския отбор, който се готви за същите квалификации. По-нататък тренировъчната програма предвижда гостуване за контролни мачове в Барселона през февруари и още един кратък лагер през варт.

През 2023 г. цели 4 национални отбора по водна топка на България – въпросният за мъже U17, още два тима за подрастващи – по един в двата пола и националният мъжки състав (за първи път от 2016 г.) ще играят в европейските квалификации и първенства. БФВТ ще кандидатства за домакин на мачовете на един турнир от квалификациите и на едно първенство при подрастващите.