Почина Кольо Петров – един от доайените на водната топка в Бургас

Почина Кольо Петров – един от доайените на водната топка в Бургас

На 1 януари 2022 г. почина Кольо Петров – един от доайените на водната топка в Бургасq тръгнал си от света на 86 години. Петров, заедно с починалия отдавна Сашо Панговски, през 1984 г. слагат началото на клуб „Нептун“. Кольо Петров е роден през 1935 г. в Обзор.

Организираната водна топка в Бургас води началото си от края на 50-те години на миналия век. Първият медал за водната топка в града от държавно първенство е бронзът на „Ботев“ от 1961 г. Тогава в състава е и Сашо Панговски – Шуната. Има данни, че първият мач по водна топка в Бургас се е играл през 1951 г. в рамките на фестивал на плувните спортове.

Петров е виден спортен деятел на Бургас, състезател и треньор по хандбал, а след това съосновател на „Нептун“ и един от първите двама треньори в клуба по водна топка, като водещата фигура е Сашо Панговски. Кольо Петров е дългогодишен учител в Средно специално училище по морски и океански риболов (ССУМОР) „Ген. Владимир Заимов“, Клубът по онова време е към Държавното стопанско обединение „Рибно стопанство“. Тренировките се провеждат в 25-метровия покрит басейн на училището, Петров е учител в ССУМОР на ватерполиста Огнян Герасимов и бъдещ треньор, активен деятел и международен съдия по водна топка, пристигнал като седмокласник от Кърджали в Бургас. По-късно Герасимов също става важна фигура в „Нептун“, особено при подновяване дейността на клуба през 2004 г.

Пет години са необходими на „Нептун“ и през 1989 г. са спечелени първите бронзови медали от държавно първенство по водна топка – за пионери, родени 1975-1976 г. След това клубът още няколко пъти се окичва с отличия от републиканските първенства при подрастващите.

Кольо Петров е родоначалник на женската водна топка в Бургас, като още през 1986 г. сформира подготвителни групи за девойки към „Нептун“.

За големите си заслуги към спорта в града през 2015 г. Кольо Петров е обявен от Общинския съвет за почетен гражданин на Бургас.

Поконението пред тленните останки на Кольо Петров ще е на 4 януари 2022 г.от 12 ч. в Траурния дом в Бургас.

Поклон пред светлата му памет.

БФВТ изказва съболезнования на близките и приятелите на Кольо Петров.

А това е сингълът „Мое море“, записан от Кольо Петров Джонбул. Да си спомним за него…