Раздяла с големия вратар Янко Чакалов – Чико

Раздяла с големия вратар Янко Чакалов – Чико

На 84-годишна възраст в Германия почина Янко Чакалов – Чико (1937-2021), един от най-големите вратари по водна топка в Европа и в света през 60-те години на миналия век. Състезател на Септември и на националния отбор, Чакалов получава две много ценни индивидуални отличия в кариерата си.

През 1958 г. по време на изключително силния международен турнир по водна топка – част от Световния младежки фестивал в Москва, Чакалов е обявен за най-добър вратар на надпреварата, за което му е връчена специален приз. Този турнир е първият от подобен ранг, на който играе националният отбор по водна топка на България. И избирането на Чико за най-добър вратар в съветската столица е прието като сензация в средите на водната топка.

8 години по-късно Янко Чакалов става и вратар № 1 на европейското първенство в Утрехт. Континенталният шампионат в Холандия е първият, на който участва мъжкият национален отбор на България.

С отбора на Септември печели 6 титли в държавните първенства – 1955, 1956, 1957, 1958, 1960 и 1967 г. Чико пази изключително силно при победата на Септември над Партизан (актуален европейски шампион тогава) с 6:5 в София в четвъртфиналната група от турнира за КЕШ през 1967 г.

Янко Чакалов – Чико е избран в идеалния отбор на България по водна топка на ХХ век.