КПС “Локомотив” (Русе)

Водната топка в Русе има дълголетни традиции. През 1956 г в гр.Русе е открит плувният басейн в Парка на младежта. Първите юношески отбори, ръководени от Богомил Митев и Александър Цветков, поставят през 1957 година основите на младежката школа в града. За 1965 г ватерполистите мъже на „Дунав”-Русе са най-добре класиралият се провинциален отбор в страната от общо 14 отбора по водната топка/ заедно със софийските/. През 1967 г юношеският отбор, вече под името „Дунав” , пак с треньора Веселин Христов, печели сребърните медали от републиканското първенство. В шампионата за 1968 г, под ръководството на Никола Николов, и наречени „Приста”, русенските юноши отново са втори. Същата година и пионерите печелят среброто. През 1969 г. юношите остават трети.

От 1975 г. отборът се представя с името „Локомотив”.  В 1978-1979 г. изгрява най-силното русенско поколение ватерполисти и печели републиканска титла при пионерите. През 1982 г. те стават основата на новосъздадения мъжки тим, като предишната година са шампиони при младшата възраст, а през 1983 и 1984 г. са трети при старшата. В почти същия състав мъжете стигат до най-големия си успех – трето място в турнира за Купата на България през 1986 година. През 1993 година е формиран сегашният спортен клуб по водна топка „Локомотив”. Под ръководството на младия треньор Деян Дончев и старшия треньор Николай Николов родените ватерполисти през годините 1981 – 1986 г доминират на републиканските турнири в следващите години. През 1997 г идва и Големият шлем – шампиони в три възрасти – момчета, юноши младша и юноши старша. Феноменалното е, че това се повтаря в следващите пет години- до 2002 г. Русенските отбори в този превъзхождат с класа своите съперници от страната. През годините 2003 – 2013 формациите на клуба почти неизменно се класират в първата шестица на държавните шампионати. През 2009 година мъжкият отбор завоюва третото място в турнира за Купата на България.

Председател на клуба е Деян Димитров Калинов. Роденият през1969 г  бивш дългогодишен национален състезате е многократен шампион на България с отбора на “Локомотив” ( Русе) и “Академик” (София.)

Деян Дончев е главен треньор на клуба. Роден през 1964 г., той започва спортната си кариера в детските формации на клуб “Локомотив” Русе. Шампион в юноши младша възраст и трети в юноши старша възраст. Един от най-успешните треньори по плуване и водна топка в Русе. Негови отбори са шампиони на България за първите три възрасти във водната топка (момчета, юноши младша и юноши старша) от 1997-2002 г. Под негово ръководство плувци на Русе са спечелили множество златни, сребърни и бронзови медали в шампионатите на страната.

Ивайло Димитров е треньор в клуба. Роден 1971 г и дългогодишен състезател, участвал в националните отбори на страната. Шампион с отбора на “Академик” (София). В момента е играещ треньор на мъжкия отбор на “Локомотив” (Русе.) Благодарение на всеотдайната му работа отборът неизменно се класира в горната половина на таблицата и спечели победи над шампионите от “Локомотив Никола Нанов” (София ) и ЦСКА.

Клубът развива дейността си на басейна на ПГРКК в Русе и на плувен комплекс „Норд” в града.

Сайт в интернет: www.lokors.com

Фейсбук: КПС Локомотив Русе KPS Lokomotiv Ruse

Спонсори: клуб „Олимпиец” (Русе) и фирма „Полисан” (Русе)