Спортният министър Димитър Илиев поздрави националния отбор за жени с историческото първо класиране за европейско първенство

Спортният министър Димитър Илиев поздрави националния отбор за жени с историческото първо класиране за европейско първенство

Женският национален отбор на България се класира за първи път на европейско първенство на квалификацията в Бургас. Решаваща за успеха на отбора, воден от Васил Нанов, се оказа победата срещу Малта в първия състезателен ден с 11-7.

След това Словакия се наложи над Малта с 16-10, с което става ясно, че и отборът на бившата република  от Чехословакия отива на континенталния шампионат.

Така последният двубой, предаван пряко от БНТ 3 и агенция „Спортал“, между България и Словакия се оказа основно за чест и самочувствие. Получи се здрав и динамичен мач, в който много по-опитният отбор на Словакия в крайна сметка наложи волята си с 20-12 (4-5, 3-1, 7-2, 6-4).

Българският състав стартира вдъхновено и поведе с 5-2 малко преди края на първата част. Но за по-малко от минута допусна две бързи и леки попадения и четвъртината завърши само с гол аванс за нашите. Втората част словачките заиграха по-добре и в края й вече те водеха с едно попадение. Мачът на практика се реши в третата четвърт, спечелена от Словакия със 7-2, а в последните 8 минути двубоят се доиграваше при размяна на много голове.

На трибуните в басейн „Парк Арена ОЗК“ спортният министър Димитър Илиев изгледа мача в компанията на Димитър Николов – кмет на Бургас и Дарий Дановски, председател на БФ Водна топка. Преди началото на двубоя министърът поздрави българския отбор с историческото първо класиране на европейско първенство по водна топка за жени.

Снимка Евгени Ангелов