Съдията на олимпийския финал в Токио пристига да води семинар и курс в София

Съдията на олимпийския финал в Токио пристига да води семинар и курс в София

Един от най-актуалните съдии във водната топка в света в момента пристига да води семинар и курс в София по покана на БФВТ. Французинът Себастиен Дервю (Sebastien Dervieux) ще е в столицата от 24 до 26 март 2023 г. В момента Дервю е под № 8 в ранглистата на World Water polo referee Association (WWA) и е сред топсъдиите на ЛЕН и ФИНА (вече World Aquatics). Французинът бе съдия на олимпийския финал за мъже на олимпийските игри Токио 2021.

Основната тема на семинара и курса, който ще бъде и обучение за всички български съдии, ще включва теоретична и практическа част. Освен реферите БФВТ очаква да се включат всички дежурни делегати и треньори у нас, а също така състезатели и деятели на водната топка. Целта е разяснение на новите тенденции в еволюцията на играта, на новите правила и тяхната логика. И освен това – подкрепа при налагането на единен критерий и подход при тълкуването на правилата от всички, свързани с българската водна топка с крайна цел – по-качествено протичане и ръководство на мачовете у нас.

Курсът ще завърши с изпит-тест за съдии, който ще бъде задължителен за всички действащи рефери в българската водна топка. А евентуалните нови кандидати, които го издържат, ще получат веднага съдийски права у нас, уточниха от БФВТ. Локацията на теоретичната част от семинара все още се уточнява, но от федерацията търсят по-голяма зала с около стотина и повече места, защото се очаква много голям интерес. Вече е заявено включване на съдии и треньори от Северна Македония и Молдова.

Гостуването на Себастиен Дервю в София идва точно месец след визитата у нас на най-добрия и авторитетен съдия по водна топка в света в момента – Борис Маргета, който проведе у нас двудневен официален семинар за обучение на млади съдии на World Aquatics. Маргета е президент на WWA, а въпросният семинар беше първа официална проява в плувните спортове у нас въобще под егидата на FINA (World Aquatics).

В края на миналата година БФВТ покани за треньорски семинар на „Диана“ световните имена и големи специалисти Мирко Блажевич и Свилен Пиралков. Двамата запознаха българските треньори с най-новите тенденции и практики в подготовката на ватерполисти.

Информация и записване: +359-876-430-143 и info@waterpolobg.com.

Снимка Фейсбук