Тежка загуба на мъжете от Малта

Тежка загуба на мъжете от Малта

Мъжкият национален отбор на България завърши европейската квалификация в Малта с тежка загуба от домакините с 22-4 (4-0, 9-1, 3-0, 6-3). Така финишира на последно място в групата с 0 точки от 3 срещи, а за европейското в Нетаня, Израел се класираха Германия с 9 точки и Малта с 6, а Украйна завърши с 3 точки от победата срещу българския отбор с 23-13.

Беше ясно, че отборът на Малта ще търси изразителен успех, защото според регламента напред продължаваха четирите победители в четирите групи, както и три от вторите състави съобразно показателите, в които след точките е головата разлика.

Видно бе, че домакините имат много по-сериозни ватерполни аргументи срещу младия български отбор, който се появи в европейските квалификации след 6-годишно съставен изцяло от дебютанти при мъжете на такова равнище и един ветеран – резервният вратар Боян Торосов. Отборът ни изигра определено най-слабия си мач в Малта. Но за голямата разлика в резултата този път участие имаха и съдиите, които всячески подкрепяха стремежа на малтийците да подобрят головата си разлика, както и стана.

Българите отново попаднаха в капана на активната преса, която им приложиха съперниците. Топката беше изнасяна трудно и понякога с грешни пасове. Защитата отново се пропукваше повече от допустимото както при контраатаките на малтийците, така и по фланговете в постепенните им нападения. Домакините видимо имаха и по-добра плувна подготовка.

Парадоксално за водната топка обаче отборът, който играеше активна преса (Малта), завърши мача само с 5 отстранявания (от които българите вкараха един гол – Александър Велков), но получи 9 зони (реализирани пет гола). Освен това малтийците изпълниха и три дузпи, от които вкараха два гола – наказателните удари дойдоха при контратаки за домакините.

Другите попадения за нашия отбор бяха дело на Мартин Дончев, Светослав Илиев и Микаел Методиев.

Участници във финалите на европейското първенство в Нетаня (3-18 януари 2024 г) при мъжете, което за първи път ще се проведе по нова система, като отборите са разделени в две дивизии:

Първа – Хърватия, Унгария, Испания, Италия, Гърция, Франция, Черна гора и Грузия (Топ 8 от предишното европейско първенство Сплит 2022)

Втора – Израел (домакин), Нидерландия, Германия, Сърбия, Румъния, Словения, Малта и Словакия (седем отбора от квалификациите)

Снимка Николай Кръстев