През 1932 г. към плувните секции на столичните спортни клубове „АС 23“ и „Левски“ са сформирани и първите отбори по водна топка в България. Същата година е игран и първият международен мач по водна топка у нас – сборен отбор от моряците на Средиземноморската английска ескадра побеждава състава на София със 7:2, а двубоят е на басейн „Дианабад“ в столицата.

Играта постепенно набира популярност, водна топка най-често се играе на столичния басейн „Република“ (бивш „Мария Луиза“) от отборите на ЦСКА, „Левски“ и „Чавдар“. Първият извънстоличен състав е тимът на „Рудничар“, създаден в Перник през 1946 г.

Първото държавно първенство за мъже по водна топка е проведено през 1949 г. и шампион стана отборът на ОПРС. През 1953 г. мъжките отбори по водна топка в България са вече 30, а юношеските – 19.

В организационен план през 1959 г. към Републиканската секция по плуване е изградена Комисия по водна топка. През 1963 г. е създадена Българската федерация по плувни спортове с Комитет по водна топка към нея с първи председател Т. Пондев.

На 18 декември 1965 г. се учредява като самостоятелна организация Българска федерация водна топка, която в края на 2015 г. ще чества своята 50-годишнина.

Leave a Reply