Фондация „Играй с Развитие“ подкрепя европейското първенство за U15 в Бургас

Фондация „Играй с Развитие“ подкрепя европейското първенство за U15 в Бургас

Фондация „Играй с Развитие“ ще подкрепи европейското първенство в Бургас за юноши U15 и по-конкретно подготовката на българския национален отбор за участие в шампионата. За това се договориха председателят на БФВТ Петър Петров и Александър Александров, председател на УС на фондацията и главен мениджър на Корпорация „Развитие“. Срещата бе в офиса на „Развитие“, като на нея присъства и Николай Кръстев – главен редактор на сп. „Спринт“, председател на Контролния съвет на БФВТ и изпълнителен директор на фондация „Играй с Развитие“.

„Миналата година фондацията подкрепи подготовката на националния отбор за юноши старша U19, който беше на лагер в Кранево преди европейската квалификация в Бургас – каза Александров. – Сега ще подкрепим по-малките, 15-годишните, които се готвят за участие на европейското първенство от 21 до 28 юли в Бургас. С г-н Петров се договорихме принципно и за сътрудничество между фондация „Играй с Развитие“ и Българската федерация по водна топка и през следващата година. Предстои да уточним какво събитие или състезание от календара на водната топка ще подкрепим. Водната топка е прекрасен и възпитателен спорт, с удоволствие ще гледам няколко мача от европейското първенство.“

Стана ясно, че Александър Александров ще се срещне с играчите от националния отбор за юноши U15 на 20 юли в Бургас. Ден по-късно на модерния басейн „Парк Арена ОЗК“ в града започват и мачовете от историческото първо европейско първенство по водна топка за 15-годишни момчета.

„За нашия спорт е много важно, че има фондация като „Играй с Развитие“ и бизнесмени и приятели на спорта като Александър Александров – каза Петър Петров. – Защото водната топка е един от петте спорта, които фондацията подкрепа, и то само на равнище детско-юношески отбори. Обмисляме догодина да съберем съвместно с „Играй с Развитие“ всички перспективни играчи в някоя от най-малките възрасти на лагер, на който те да потренират и да изиграят няколко мача помежду си. Това ще даде възможност там, на място, за по-правилна и точна селекция от страна на треньорите на един бъдещ национален отбор в съответната възраст. Има идея също така да направим международен турнир за национални отбори за юноши на базата „Аквалайф“ на Кранево.“

Фондация „Играй с Развитие“ е учредена в края на 2017 година с цел да подпомага детско-юношеското направление в петте основни колективни спорта от програмата на летните олимпийски игри – футбол, водна топка, баскетбол, волейбол и хандбал.

Наскоро Българската федерация по водна топка заедно с федерациите по баскетбол и хандбал, написа писмо до спортния министър Класен Кралев. В писмото се отправя молба Министерството на младежта и спорта да награди с достоен приз Александър Александров за дългогодишното му дарителство в областта на детско-юношеския спорт и за дейността на фондация „Играй с Развитие“ и във връзка със 70-годшния му юбилей.

Александър Александров навърши 7 десетилетия на 24 май 2019 г.