Черноморец и ЦСКА допълниха Топ 4 в мъжкото първенство

Черноморец и ЦСКА допълниха Топ 4 в мъжкото първенство

Отборите на Черноморец и ЦСКА допълниха Топ 4 на мъжкото първенство по водна топка, след като заеха първите две места във финала (втора квалификация), в който на басейн „Диана“ играха по три отбора от двете квалификационни групи, заели съответно местата в тях от второ до четвърто. Директно за Суперфинала вече се бяха класирали Локомотив НН и Аква Спорт.

В София участниците пристигнаха с актива си от първата фаза, но записан само срещу отборите, намерили място във втория турнир. Така съставите изиграха по още три мача – само срещу тимовете, с които не се бяха срещали в квалификацията на старта.

Двубоите в събота стартираха с резонен успех на ЦСКА срещу Славия с 11-3. След това Черноморец и Комодор направиха драматично 11-11, но почти целия мач варненци водеха с няколко гола. В последните три минути обаче невероятен щурм на бургазлии доведе резултата от 7-10 до 11-10 в тяхна полза. И когато Черноморец вече се виждаше победител наивна грешка в защита позволи на отбора на Комодор да изравни за 11-11. Шампионът КПС Варна пристигна за турнира със скромен актив едва от 2 точки и трябваше да гони задължителни три победи в столицата. Постигна доста трудно първата срещу младия отбор на Черно море с 8-6.

В неделя сутринта Комодор първо спечели срещу Славия с 13-6, после ЦСКА бе убедителен срещу Черно море с 13-3. Черноморец и КПС Варна направиха супердраматичен мач, в който бургазлии дълго водеха в резултата с 3-4 гола. Но след това варненци наваксаха изоставането си. После гонитбата в резултата продължи, а накрая със сладък триум с 9-8 се поздравиха играчите на Черноморец. Загубата на КПС Варна означаваше, че шампионът от 2020 г. сдаде титлата.

Последните три мача започнаха с успех на Комодор срещу Черно море – 13-9. Така Комодор стана един от двата най-успешни отбора във втората фаза със 7 точки (заедно с Черноморец), но малкият актив на тима от първата квалификация (само 1 т) не му позволи да се намеси директно в борбата за едно от двете челни места, даващи право на участие в Суперфинала. КПС Варна убедително надделя над Славия с 19-7 в мач само за престиж. В заключителния сблъсък на вече класиралите се напред отбори на ЦСКА и Черноморец трябваше да бъдат определени позициите на двата състава във финалния турнир, а те имаха значение за оформянето на полуфиналните двойки. Защото според схемата победителят се изправяше срещу Аква Спорт, а победеният – срещу Локомотив НН.

Черноморец поведе с 3-1, а играчите на ЦСКА пропуснаха няколко зони, както и два петметрови наказателни удара (дузпи). Това сякаш даде допълнителен импулс в играта на бургазлии, които постепенно увеличиха аванса си до 5 гола. На няколко пъти отборът на ЦСКА (тр. Павел Цеков) успя да съкрати преднината на Черноморец до 3 попадения, но в крайна сметка бургаският отбор, воден от Петър Йонов, спечели с 13-10, а с това застана на върха след втората квалификация.

Резултати: Славия – ЦСКА 3-11, Черноморец – Комодор 11-11, Черно море – КПС Варна 6-8, Славия – Комодор 6-13, Черно море – ЦСКА 3-13, Черноморец – КПС Варна 9-8, Черно море – Комодор 9-13, Славия – КПС Варна 7-19, Черноморец – ЦСКА 13-10.

Класиране

  1. Черноморец        6 + 7  13 точки
  2.  ЦСКА                  4 + 6   10 точки
  3.  КПС Варна         2 + 6    8 точки
  4.  Комодор             1 + 7    8 точки
  5.  Черно море        3 + 0    3 точки
  6.  Славия               0 + 0    0 точки

Така в полуфиналите на 12 юни 2021 г. ще играят Аква Спорт – Черноморец и Локомотив НН – ЦСКА. На следващия ден са мачът за 3-4 място и финалът. Според предварителната програма Суперфиналът в мъжкото първенство трябваше да е на басейн Диана в София. Но поради много сериозният шанс да бъде договорено пряко предаване в голяма ефирна телевизия с национален обхват се очаква мачовете да бъдат преместени. Причината са недобрите условия, които басейн Диана предлага за качествено пряко телевизионно предаване.

Снимки Николай Кръстев