Четвърта поредна титла за женския отбор на Локомотив НН

Четвърта поредна титла за женския отбор на Локомотив НН

Женският отбор на Локомотив НН за четвърти пореден път спечели титлата в държавното първенство по водна топка. На басейн „Парк Арена ОЗК“ в Бургас съставът, воден от Васил Нанов и Андрей Сушков, триумфира със златните медали, след като първо спечели полуфинала срещу Арена Бургас с 24:6. В другия полуфинал тимът на Ботев 2000 със старши треньор Венетка Начева надделя срещу Черноморец с 16:7.

Така решителните мачове за разпределението на медалите противопоставиха шампиона Локомотив НН и Ботев 2000 на финала и бургаските Арена и Черноморец в двубоя за 3-4 място. Любопитно е, че така се повториха срещите на същата фаза в женското първенство от миналия сезон във Варна, където и двата мача завършиха със същите победители, които спечелиха и сега в Бургас.

Първо в мача за бронза Арена (тр. Светозар Владков) успя да се противопостави успешно на Черноморец само в първата четвърт, която спечели с 2:1. След това момичетата от Черноморец на Петър Йонов наложиха превъзходството си, за да спечелят накрая с 16:5.

Във финала за титлата станахме свидетели на нещо незапомнено в българската женска водна топка поне през последните 10, а вероятно и повече години. Много амбицираните и мобилизирани съперници се вкопчиха в яка преса по цялото игрище и така проведоха абсолютно целия сблъсък. Игра на преса по цялото игрище е изключително изтощителна, особено за пълен мач между жени от началото до края и изисква много добра подготовка. Двубоят премина под знака както на бързите атаки на Локомотив НН, така и на много здравата борба във всяко кътче на басейна, което изцеди до последно силите и на двата отбора.

Оказа се, че съставът на Локомотив НН разполага с по-важни козове и заслужено триумфира. На практика резултатът имаше само едно изравняване – при 1:1 още в началото, след което новият стар шампион държа постоянно развитието на срещата. След втората част авансът на отбора от столицата беше 4 гола – 8:4, а последният сигнал дойде при 17:10 за Локомотив НН.

Златните медали на шампионките връчи Димитър Николов – кмет на Бургас, сребърните отличия на Ботев 2000 поднесе Дарий Дановски, председател на БФВТ, а бронзовите медали на Черноморец окичи Свобода Михайлова, член на УС на БФВТ.

Крайно класиране

  1. Локомотив НН
  2. Ботев 2000
  3. Черноморец
  4. Арена Бургас

 

Индивидуални призове

Голмайстор – Анна Гешева, Локомотив НН

Най-добър нападател – Михаела Нанева, Локомотив НН

Най-добър вратар – Хелена Христова, Ботев 2000

Най-добър защитник – Стефани Първанова, Арена-Бургас

Най-полезен състезател – Йоана Митева, Черноморец

Снимки: Николай Кръстев