Юношите U17 започнаха с победа в Истанбул

Юношите U17 започнаха с победа в Истанбул

Юношеският национален отбор по водна топка във възраст U17 започна с победа серията от контролни мачове в Истанбул. В първия двубой съставът, воден от Петър Йонов, се наложи с 14-8 (5-0, 2-2, 3-5, 4-1) над местния ЕНКА. Предстоят още четири контроли.

Българската група в Истанбул е водена от председателя на федерацията Дарий Дановски. Освен 14-те състезатели и Йонов, с отбора пътува и съдията Огнян Герасимов. С това се слага началото на постоянна практика при всяко участие на национален отбор зад граница в групата да е включен и съдия.

Турнето в Истанбул беше предшествано от тренировъчен лагер в Бургас, който също е част от подготовката на националния отбор U17 за участие в европейските квалификации през март 2023 г.

По-нататък тренировъчният план на този състав предвижда отново лагер в Бургас през декември (вероятно съвместен с румънския национален отбор в същата възраст) и серия контролни мачове в Барселона през февруари 2023 г.. След това се планира още един кратък лагер преди двубоите от евроквалификацията.

Цялата подготовка на отбора U17 е изключително наситена и със сигурност няма аналог в историята на българската водна топка през този век.

БФВТ планира в европейските квалификации и първенства догодина да участват общо 4 национални отбора, което също не се е случвало много отдавна – три състава за подрастващи в двата пола и представителен мъжки отбор.