Съдията на олимпийския финал в Токио проведе семинар в София

Съдията на олимпийския финал в Токио проведе семинар в София

Един от най-актуалните съдии във водната топка в света в момента пристигна в София и проведе семинар, курс, както и изпит за съдии, по покана на БФВТ. Французинът Себастиен Дервю (Sebastien Dervieux) изнесе лекциите си и сподели своя опит в зала А3 на НСА, които преминаха при голям интерес от страна на съдии, делегати, треньори, представители на клубове и състезатели. В момента Дервю е под № 8 в ранглистата на World Water polo referee Association (WWA) и е сред топсъдиите на ЛЕН и ФИНА (вече World Aquatics). Французинът бе съдия на олимпийския финал за мъже на олимпийските игри Токио 2021.

Семинарът бе открит от Дарий Дановски, председател на БФВТ. Курсът включваше голяма теоретична част, а след това и практическа. Дервю разясни новите тенденции в развитието на играта, обясни и коментира новите правила и тяхната трактовка и логика.

„Респект е ключова и изключително важда дума и подход  в нашата обща работа – бе една от най-показателните тези на Дервю. – Респект между абсолютно всички участници и по всички направления в нашето общо занимание и обща любов, каквато е водната топка. Когато вършим това, което правим в нашия спорт, с респект и уважение към хората до нас, а по време на мачовете – и срещу нас, тогава нещата вървят по-лесно и по-добре. И най-важното – съхраняваме и работим за духа на играта, за духа на водната топка – този прекрасен и възпитателен спорт.“

Гостуването на Себастиен Дервю в София дойде точно месец след визитата у нас на най-добрия и авторитетен съдия по водна топка в света в момента – Борис Маргета, който също проведе у нас двудневен семинар за обучение на млади съдии, който беше под егидата на World Aquatics. Маргета е президент на WWA, а въпросният семинар беше първа официална проява в плувните спортове у нас въобще под шапката на World Aquatics.

Малко преди Нова година в столицата бяха и световните треньори Мирко Блажевич и Свилен Пиралков, които направиха семинар с треньорите за новите методи и подходи в тренировките и подготовката на „Диана“.

Така БФВТ направи своеобразен голям шлем с големи и световно разпознаваеми и важни фигури в световната водна топка, които дойдоха за семинари и курсове в София: Свилен Пиралков, Мирко Блажевич, Борис Маргета и сега Себастиен Дервю.