LEN: България и Бургас доказаха капацитет да организират нови европейски първенства по водна топка

LEN: България и Бургас доказаха капацитет да организират нови европейски първенства по водна топка

Европейската лига по плувни спортове (LEN) е готова да повери на България организацията на нови европейско първенства в по-горни възрасти при момичетата и момчетата след отличната организация на историческото първо първенство за юноши до 15 години в „Парк Арена ОЗК“ в Бургас. Това обяви оперативният мениджър на LEN Марко Бири.

„Поздравления за отличната работа. Начинът на реализирането на това събитие показа, че сте готови да приемете и още по-големи предизвикателства. България има пълната подкрепа на LEN и със сигурност съвсем скоро ще има шанс да организира друг европейски шампионат по водна топка“, заяви Марко Бири.

„Завърнахме се в България след много години. Проведеното в Бургас историческо първо европейско първенство за юноши до 15 години може да се приеме като ново раждане на активността на българската водна топка. И за нас, за LEN, това е много радостна новина. Защото България, страна с дългогодишна история и традиции във водната топка, се върна отново активно в редиците ни и показа, че е част от движението напред.

Трябваше да се рестартира активността на българската водна топка. Това начало – организирането на европейското първенство в Бургас, беше много важно. Най-вече заради изградения фантастичен басейн в Бургас – той е един от най-хубавите, които имаме в цяла Европа. От стратегията и плановете, които чух лично от кмета на Бургас Димитър Николов, мога да ви уверя, че за LEN Бургас ще бъде много интересна точка на картата за организиране на европейски първенства. Вярвам, че този пример, тази стратегия могат да бъдат реализирани и в други български градове – да се построят комплекси за плувни спортове. Това със сигурност ще помогне за развитието на плувните спортове във вашата страна и ще доведе до още по-голяма активизация и по-големи резултати. Нещо, което не би било възможно при липса на басейни.

Виждайки как изграждането на басейни и развитие на плувните спортове е философия и политика на Община Бургас, виждайки ентусиазма на новото ръководство на Българската федерация по водна топка, ние от LEN виждаме в лицето на България страна, която е решена да развива отново водната топка и плувните спортове“, заяви още ръководителят в Европейската лига по плувни спортове.

„С организирането на историческото първо европейско първенство по водна топка за юноши до 15 години България и Бургас доказаха капацитета да бъдат домакини на шампионати от такъв ранг. Да, говорим за първенства в младежките категории, но те са много важни, защото те представят бъдещето на спорта. Младите атлети трябва да усетят духа и нивото на тези първенства от възможно най-рано, да съпреживяват незабравими моменти, да живеят живота на спортисти на най-високо ниво, за да бъдат мотивирани да продължат развитието си и самите те да се превърнат в бъдещето на спорта. Затова за LEN беше много важно, че организацията на европейското първенство за юноши до 15 години в Бургас беше много добра и всички спортисти ще се приберат у дома с прекрасни спомени, че са били част от много важно движение в името на бъдещето на водната топка. А, както вече казах, вярвам, че България тепърва ще организира още важни първенства за бъдещето на европейската и световната водна топка“, завърши Марко Бири.